De lelie is met haar bravoure een populaire bloem. Vooral als snijbloem staat ze bekend. De bijzondere kleuren, grote bloemen en typische geuren sieren menig huiskamer. Maar wist je dat lelies ook in de tuin ware schoonheden zijn? Je verwacht het misschien niet, maar leliebollen vinden het fijn in de tuin en maken het er wonderschoon met hun exotische bloemen.

lilium - kopie

Soorten en maten
Of je nu een bepaald kleurpalet in je tuin aanhoudt of dat je liever een explosie van kleuren in je tuin wilt, voor beide zijn lelies perfect geschikt. Deze ijdeltuit is namelijk verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren: wit, roze, lila, rood, geel, oranje, paars en alle tinten daar tussenin. Alsof dat nog niet genoeg is, is ze er ook nog met spikkels en strepen. Zelfs de vorm van de bloemen verschilt: de leliebloem is er in trompetvorm, maar ook in een platte of een komvorm. Ze kunnen met een diameter van 7 centimeter een lieflijke uitstraling aan de tuin geven, maar met een diameter van 25 centimeter ook een fijne, exotische look.

Geuren
Hoewel velen er enorm van genieten, kan de parfumachtige geur van sommige leliesoorten in huis vrij aanwezig of zelfs iets te heftig zijn. Omdat de geur van de lelie in de tuin niet in een afgesloten ruimte blijft hangen, maar zich mengt met de rest van de natuur speelt dit probleem in de tuin gelukkig niet, hoera! De speciosum hybride lelies verspreiden bijvoorbeeld een hemelse, lichte vanillegeur.
Liever helemaal geen leliegeur in de tuin? Kies dan voor de Aziatische lelie. Zij geeft een verfijnde of zelfs helemaal geen geur af.

lilium1 - kopie

Lelies planten en verzorgen
Met haar lengte en kleurrijke bloemen brengt de lelie extra ‘glamour’ in de tuin. Het planten van leliebollen is gelukkig eenvoudig. Wanneer er al wortels aan de leliebollen groeien, kunnen ze 20-25 cm diep geplant worden. Leliebollen zonder wortels plant je tussen de 10 en 15 cm diep. Er is één bijzondere soort die een speciale behandeling blieft, de witte madonnalelie (Lilium candidum). Het bovenste puntje van de madonnalelie moet vlak onder de oppervlakte van de grond komen, zodat ze de warmte van de zon kan voelen. De beste plantafstand is tussen de 20 en 40 centimeter. Deze schone dames combineren perfect met laagblijvende planten met grote bladeren. Dat komt omdat ze graag met hun voeten in de schaduw en met hun hoofd in de zon staan.

lilium2 - kopie

Wanneer bloeien lelies?
In de tuin bloeien lelies een aantal weken volop. Door verschillende soorten lelies in de tuin te zetten, kun je er maar liefst drie maanden lang van genieten. Het bloeifestijn begint in juni en eindigt in augustus.

We hebben op een rij gezet wanneer welke lelie bloeit:

 • begin juni: madonnalelie (Lilium candidum), 2 – 3 weken in bloei
 • midden juni: Aziatische lelies, 2-3 weken in volle bloei
 • eind juni: trompetlelies, 2 – 4 weken in bloei
 • begin augustus: Oriental lelies, 3-4 weken in bloei
 • midden augustus: Lelie Nepalense, 2-3 weken in bloei
 • september: speciosum hybride lelies, 3-4 weken in bloei

Goed om te weten

 1. Sommige leliebollen zien er wat verrimpeld uit. Dit is geen enkel probleem. Leg deze dames een dagje in vochtige grond zodat ze lekker veel water opnemen. Door het opgenomen water kunnen ze evengoed een goede start maken nadat ze als ware diva’s geplant zijn.
 2. Heb je lelies in de tuin staan die superhoog groeien? Help ze een handje en plaats een stok naast deze lange dames voor extra steun. Op deze manier beschadigen ze niet wanneer het hard waait of regent.
 3. Als je leliebollen gaat planten, houd het dan niet bij 1 leliebol, maar plant 5 leliebollen bij elkaar. De flinke hoeveelheid bloemen zorgt voor een wow-effect in je tuin.
 4. Heb je geen tuin, maar een balkon of een terras? Ook jij kunt genieten van lelies. Potten of plantenbakken vinden ze namelijk ook prima plekjes om te groeien.
 5. Wist je dat je lelies niet alleen in het voorjaar hoeft te planten? Ook in het najaar kun je ze naar hartenlust een plekje in de tuin geven.
 6. Meer informatie over lelies in de tuin? Ga dan naar www.bulb.com.

lilium3 - kopie